ABECEDA: k čemu se používá

ABECEDA: k čemu se používá

První čtyři písmena jí dala jméno. Z ABCD vznikla ABECEDA. Slovo, které ukrývá celou řadu znaků. Ty používáme pro zapisování hlásek, které v mluvení používáme. Ale ne všech. Česká abeceda jich obsahuje 34. Tak si je pojďme zopakovat…

Jak jdou za sebou písmena české abecedy

V abecedě a řazení nehrají roli malá a velká písmena. K a k jsou na tom stejně. Pokud máme dvě stejná slova, malá písmena by měla přednost:

  1. kotva
  2. Kotva

A pak je tady ještě jedna maličkost. Pořádně si projděte tato písmena: á, ď, é, ě, í, ň, ó, ť, ú, ů, ý. Mohla by vám zamotat hlavu. To proto, že každé z nich v řazení podle abecedy bereme jako základní písmena bez háčů, čárek i kroužků. To znamená, že „e“, „é“ a „ě“ mají stejnou hodnotu. Stejně tak i „d“ a „ď“ nebo „u“, „ú“ a „ů“. Řazení podle abecedy by pak vypadalo takhle:

  1. pěna 
  2. penál
  3. penalta  

Nebo takhle:

  1. ďábel
  2. dabing

Jak rychle vyhledávat ve slovníku

Už jste někdy hledali ve slovníku? V Pravidlech českého pravopisu, ve Slovníku spisovné češtiny, ve slovníku cizích slov, v česko-anglickém slovníku, v rejstříku knihy nebo ve starém telefonním seznamu? Až to budete zkoušet, bude se Vám abeceda moc hodit. Bez ní budete to svoje slovo hledat dlouhé hodiny. Ale ten, kdo pronikne do tajů posloupnosti a správného řazení písmen, bude potřebovat jen pár vteřin. Je to jednoduché…

KDYŽ UMÍŠ ABECEDU, VYUŽIJ TENHLE POSTUP:

Hledáš slovo PŘESTÁVKA? Otevři slovník. Podívej se na první písmeno slov na stránce. Vidíš KÁMEN, KAMÉNEK, KAMENICE… Jsi na stránce s K. Písmeno P je v abecedě ZA písmenem K. Musíš tedy listovat dozadu. Přeskoč L, M, N, Ň i O. Následuje P. Hurá, máme skoro vyhráno.

Teď se podívej na druhé písmeno slova PŘESTÁVKA. Je to Ř. Ty vidíš slovo PUMA a PUMPA. Podíváš se na 2. písmeno ve slově. Vidíš U. Máme tedy PU a hledáme PŘ. Víš, že Ř je v abecedě před U, budeš tedy listovat slovníkem dopředu. Přeskoč Ť, T, Š a S. Následuje PŘ. Vítězství se blíží.

​Slova PŘÁNÍ, PŘEČKAT i PŘED přeskoč. Slova PŘEŠLAP, PŘINES a PŘÍBOR už jsou zase moc daleko. Najdi PŘE, pak PŘES a tak dál. Jak si budeš přidávat písmenka, budeš se blížit hledanému slovu. Když ho najdeš, zjistíš, že PŘESTÁVKA je podstatné jméno ženského rodu.

ŽE TO BYLO SLOŽITÉ? TAK SI ZAPAMATUJ…

  1. Podívej se na první písmeno slova.
  2. Řiď se abecedou a najdi slova začínající stejným písmenem.
  3. Podívej se na druhé písmeno slova.
  4. Pokračuj stejným způsobem dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *